0

SAKER SOM INTEÄR VEGANSKA

Hej bäst ni! 💚

Som ni kanske vet finns det en hel del grejer som är veganska utan att vi kanske vet om det! Men tyvärr gäller även det omvända. Här kommer en lista på saker som du kanske inte visste inte var veganska!

  • Stearinljus

Stearin görs av restprodukter från slakterier - inte det trevligaste en kan tänka sig att sitta och andas in va? Som tur är finns det gott om veganska alternativ! Jag hittade till exempel dessa ljusen gjorda på sojavax. Det finns även alternativ gjorda av parafin (restprodukt från rafenaderier) och kokos, med mera!

  • Mediciner, Tillskott & Vitaminer

Idag testas många mediciner på djur. Tyvärr är detta något som är svårt att kringgå. Jag tänker på veganism som "att välja bort animaliska produkter i den mån det är genomförbart", vilket innebär att jag helt enkelt tar mediciner, värktabletter, vaccin osv. om det behövs. Det går inte att göra allt, men alla kan göra något! Dock kan det vara bra att hålla utkik efter veganska alternativ till medicinska preparat i den mån det går. Men jag anser inte att det är rimligt att du ska prioritera bort din hälsa till förmån för en ideologi.

Något som däremot är enklare att hitta veganska alternativ till är vitaminer och mineraler! Vitmin B12 och vitamin D finns enbart naturligt i animaliska livsmedel (med undantag för vitamin D som tydligen även finns i kantareller). Därför är detta ämnen som du som vegan kan behöva ha lite extra koll på och ta som tillskott, bland annat. Även omega 3 och 6 som många får i sig via fisk kan vara bra ett ersätta då dessa fetter är viktiga för ett välfungerande nervsystem. Vad det gäller mineraler är zink och järn viktiga för immunförsvaret, respektive en stark benstomme och kropp.

Jag skulle starkt rekommendera att du läser på lite på egen hand om detta! Oavsett vad du äter för typ av kost så är det bra att hålla koll på sin kost så att du får i dig alla viktiga ämnen. Om du känner dig trött och hängig, eller helt enkelt vill kolla så att du får i dig allt du behöver, så kan du enkelt få hjälp av din vårdcentral.

Kanske jag skulle skriva ett inlägg om vilka vitaminer och mineraler jag tar? Skulle det vara något ni var intresserade av?

  • Tuggummin
    Kanske känns ganska självklart när en vet det, men många tuggummin är inte veganska! Jag tycker detta är en sån typisk produkt som är lätt att ersätta med ett veganskt alternativ, just för att det inte är något en använder stora mängder av eller ens varje dag (eller ja, kanske någon av er som gör det!). Jag köper ofta Extra i stor burk, som inte använder några animaliska ingredienser och inte testar sina produkter på djur. Jag skulle dock vilja uppmuntra till mer hållbara alternativ, så som de här från The Humble Co. Dessa är lite dyrare, men är bättre för miljön. Kan ju verkligen vara värt att lägga en extra slant på!
  • Diskmedel

Visste ni att Yes testar sina diskmedel på djur? Och flera andra företag med! Det är ju verkligen helt onödigt, nu när vi kan kontrollera huruvida de är skadliga eller inte på andra och mer moderna sätt. Jag använder diskmedel från Grumme som är både veganska och snälla mot miljön. Här finns en bra lista från Veganguiden över veganska diskmedel!

  • Tandkräm

Detta är kanske något som förvånar! Tandkräm kan innehålla såväl gelantin som ägg. Det finns flera alternativ som är veganska, t.ex min favorit Natural Toothpate Fresh Mint från The Humble Co. Fräsch smak och berikad med flour! Andra alternativ att hålla utkik efter är:

Ännu en anledning till att jag gillar tandkräm från The Humble Co är att de mer hållbar än många andra, då företaget aktivt arbetar med såväl bättre förpackningar som produktionskedja. Superbra tycker jag!


Hoppas att detta har varit ett intressant och hjälpsamt inlägg 💚 Ni får gärna lämna era egna tips och frågor i kommentarerna.

Vi hörs!