Röd currygryta med extra allt
Hej allihop! Hoppas att ni har haft en underbar helg i sommarvärmen ❤️

Just nu sitter jag och njuter hemma i lägenheten. Jag har nämligen gjort världens godaste röda currygryta! Det är få grejer som jag alltid kan tänka mig att äta, och en av dessa är just goda grytor med en bra balans av det där riktigt starka men ändå krämiga och syrliga. Mums!
Just denna gryta är inspirerad av det thailändska köket - för visst är thaimat sjukt gott? Det tycker verkligen jag, så självklart behöver jag ett bra recept som går fort att göra! Den är skrämmande enkel att laga och är minst lika god som matlåda dagen efter.

I detta recept använder jag wokgrönsaker på burk. Självklart går det bra med vanliga frusna också men fördelen med de på burk är att de har lite roligare innehåll: morötter, minimajs, paprika, lök, vattenkastanj och rejält med böngroddar.
Jag använder även en färdig grytbas. Håll utkik efter innehållet då de ibland innehåller fisk- eller ostronsås och alltså inte är vegetarisk. Om. Du hellre gör din egen kan ersätta denna med en burk kokosmjölk, några matskedar röd currypasta, ett par lagerblad och en buljongtärning. Smaka av så att den blir lite starkare än önskat så kommer den att bli perfekt ihop med resten!
Röd currygryta med extra allt
Räcker till ca 5 portioner
- 1-2 rödlökar
- En stor grön paprika
- Ca 300 gram wokgrönsaker (morötter, minimajs, bambuskott, paprika, vattenkastanjer, böngroddar)
- 1 burk röd currygrytbas (kan ersättas)
- 1 burk kokosmjölk
- Ca 300 g marinerad tofu i tärningar (jag använder en variant från Kung Markatta)
- 2 msk citron- eller limesaft
Skiva löken tunt i halvcirklar. Paprikan hackas i stora bitar. Svettas löken med rapsolja i en stor stekpanna och tillsätt därefter resten av grönsakerna. Stek om under omrörning tills grönsakerna är genomvärmda och avger vätska. Tillsätt grytbas och kokosmjölk i en stor gryta och låt koka upp. Tillsätt de stekta grönsakerna i grytan. Låt puttra under omrörning i ca 5 minuter.
Tillsätt rikligt med olja i det nu tomma stekjärnet. När oljan är varm, tillsätt tofun och stek på låg värme tills dess att den fått en fin gyllene yta.
Rör ner tofun i currygrytan och låt puttra en kort stund. Servera med ris, groddar och lime.
Så detta var min variant på röd currygryta! Snabbt, enkelt gott och inte minst billigt 🌟
Ha en fortsatt härlig söndag så hörs vi snart igen ❤️