0

VEGANSK POKÉ BOWL // RECEPT

Hej fina ni! 💚

Om det är något jag älskar i matväg så är det sushi och poké bowls. För mig är det perfekt både som lunch och kvällsmat, till vardags och till fest! Däremot så är det sällan priserna på restauranger känns försvarbara när jag är ute efter en snabb lunch. Jag som försöker göra så mycket mat som möjligt här hemma har därför gett mig på att göra min egen poké bowl!

Jag blev förvånansvärt nöjd med detta recept och tänker därför dela det med er. Prova ni också!

De två ingredienser som kräver lite extra tid är den soja- och ingefärsmarinerade tofun och den snabbpicklade rödlöken. Därför inkluderar jag mina två supersnabba och enkla recept här! Helt utan krångel och märkliga ingredienser 🙌

SOJA- OCH INGEFÄRSMARINERAD TOFU

  • Fast tofu, ca 150
  • 2 msk japansk soja*
  • 2 msk sushivinäger (alternativt 2 msk vitvinsvinäger blandat med 2 tsk strösocker)*
  • 1-1,5 tsk torkad och mald ingefära, går att hitta i kryddhyllan i din matbutik
  • Svartpeppar
  • Eventuellt lite sambal oelek, ca 1-2 tsk
    *ungefärliga mått, jag höftade och smakade av marinaden tills jag var nöjd

    Vik in tofun i hushållspapper och pressa den mot en skärbräda tills det rinner ut vätska. Nu är tofun lite torrare och redo att suga upp marinaden! Skiva upp tofun i små kuber, ca 1,5 cm långa på var sida. Blanda ihop soja, sushivinäger, ingefära och svartpeppar i en skål. Lägg ner tofun i marinaden och blanda om med en sked. Täck över och låt stå i minst 10 minuter, rör om lite då och då.

SNABBPICKLAD RÖDLÖK UTAN SOCKER

Många recept på picklad rödlök tar både tid och innehåller massor av vitt socker. Jag som (lite förvånande kanske) inte äger något socker just för att jag aldrig använder det till vardags har provat mig fram tills jag hittat en variant som passar mig utmärkt!

  • Rödlök
  • Äppelcidervinäger (här går det superbra med en billig!)
  • Vatten

Börja med att tunnskiva rödlöken. Ju tunnare desto bättre! Placera den därefter i en ren glasburk. Därefter täcker du rödlöken med lika delar äppelcidervinäger och vatten. Jag skulle rekommendera att börja med 1 dl av varje och fylla på tills dess att all rödlök är ordentligt täckt. På så sätt slipper du slösa på äppelcidervinäger. Rör om och sätt på ett tätslutande lock. Låt stå i minst 15 minuter (och gärna ett par timmar!) innan du serverar.

För att få till den perfekta veganska poké bowlen behöver du:

  • Sushiris (kokt enligt anvisningarna på paketet)
  • Strimlad romansallad
  • Tärnan gurka
  • Halverade körsbärstomater
  • Sojabönor (jag köper frysta och tinar i ett par timmar i kylskåpet)
  • Mango (även denna köper jag fryst och tinar i kylen)
  • Böngroddar
  • Sockerärtor
  • Picklad rödlök
  • Marinerad tofu
  • Inlagd ingefära (finns i asiatiska livsmedelsbutiker, samt bland sushiingredienserna i livsmedelsbutiken)
  • Rostad lök
  • Srirachamayo (antingen hemgjort eller färdigköpt, jag gillar den från Rydbergs )
  • Sesamfrön

Självklart kan du lägga till och ta ifrån vilka ingredienser du vill! Något som är riktigt gott till är även algsallad och friterad tofu istället för marinerad 💚

Här har vi morgondagens lunch! Jag kommer lägga över rostad lök och mayo i vars en liten burk att ta med ut, så håller sig salladen fräsch och god fram tills servering. Jag tar även med en hel avokado som jag delar på plats, så håller den sig fin fram tills lunch. En stor fördel med denna matlåda är att den inte behöver värmas upp. Hejdå till den ringlande kön till mikrovågen 😉

Liknande inlägg

Kommentera här: